22 Haziran 2007 Cuma

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

Küçük Büyücülük Ordusu Toplanıyor

Gizli örgütler, büyücülük sınavları, zor dersler, küçük karanlık yalanlar ve ilk öpücük.. Hogwarts’ın beşinci senesi kahramanlığın her türlüsüyle kaynayan bir cadı kazanı.

Aynı adlı kitaptan uyarlanan bu film yıllarca tozlu bir kütüphanede saklanmış, içindeki güçlere sahip olmak isteyenlerce yüzlerce kez yakılmış, kilidi zorlanmış ama açması kimseye yar olmamış bir müzik kutusunu andırıyor. Kulağınızı dayarsanız içinde hareket ederken geceyi bile emecek kadar uğursuz Ruh Emicilerin uğultularını, gizli karargahlarda dönen kahramanlık marşlarını, Ölüm Yiyenler’in sessiz çığlıklarını, kulakları tırmalayan kabusları ve aşk şarkılarını duyabilirsiniz. Harry Potter modern zamanların en büyük peri masallarından biri ve rüyaların notalarıyla çalarak büyümenin zorluklarını anlatıyor bize, bir bir...

Harry Potter serisinin beşinci serüveni Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Harry’nin Hogwarts Büyücülük ve Cadılık Okulu’nda geçen beşinci senesini konu alıyor. Her zamanki gibi yaz tatilini Dudley’lerin evinde geçiren Harry’yi önceki senelerden çok daha karanlık bir okul sezonu bekliyor. Öncelikle her beşinci sınıf öğrencisinin geçmek zorunda olduğu S.B.D. (Sıradan Büyücülük Düzeyi) sınavları yaklaşmış. Bu sınavlar büyücülük öğrencileri için hayli önemli, çünkü alacakları Olağanüstü’den, İfrit’e kadar değişen notlara göre gelecek yıl ders seçimi yapabilecek ve uzmanlaşabilecekler. Ancak Harry’nin başı halihazırda oldukça kalabalık. Bir tarafta büyük bir ciddiyetle peşinden ayrılmayan ölümcül düşmanı Voldemort, öte tarafta çılgınlar gibi aşık olduğu Cho Chang var. Ayrıca Sihir Bakanlığı açıkça Hogwarts’a müdahale etmeye başlamış. İlk ihlalleri Karanlık Sanatalara Karşı Savunma öğretmenini seçmeleri ve Dolores Umbridge’i uygun görmeleri. Stephen King’in dediği gibi kız sesli, kurbağa suratlı, küt parmaklı bu kadın Hanibal Lecter’dan beri gelmiş geçmiş en büyük kötü kahramanlardan biri, bir öğrencinin en büyük kabusu!

Tehlikeleri bilin, işaretleri okuyun
Böyle bir durumda kimse bir kahramandan oturup derslerine çalışmasını isteyemez. Ama bir lider olması istenebilir. Dolores Umbridge’in KSKS dersi konusundaki yetersizlikleri Harry ve sınıf arkadaşlarını bir ordu kurmaya kadar götürüyor. Dumbledore’un Ordusu dedikleri bu örgütün amacı büyüler öğrenmek ve Lord Voldemort’a karşı hazırlanmak. Ancak karanlık zamanlarda küçük önlemler almak işe yaramaz. Seçmen Şapka’nın da dediği gibi:

“Çünkü Hogwarts’ımız tehlikede,
Ölümcül dış düşmanların tehdidinde.
İşte onun için birleşmeliyiz,
Yoksa içten ufalanır gideriz.”


Harry Potter’ın kaybedecek zamanı yok. Çünkü Dumbledore’un öncülüğünde Voldemort’a karşı kurulan Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Potter’ı yok edecek bir “silahtan” bahsediyor. Ve Harry en korkunç gerçeklerden biriyle yüzleşmek üzere: en yakınındaki insanlardan birini kaybedecek ve beş yıldır kendisinden saklanan gerçeği öğrenecek...

Hiç yorum yok: